domingo, 28 de abril de 2013

Pràctica 7: Lino It

Lino It és una ferramenta 2.0 que ens permet crear un mural o suro virtual, anomenat canvas, amb diferents anotacions, mitjançant post-its, per a deixar tota aquella informació que vulguem: fotos, vídeos, direccions URL amb comentaris, etc. Es tracta d'una eina molt senzilla d'emprar, i amb moltes possibilitats didàctiques com podrem veure a continuació. 

Seguidament anem a explicar com utilitzar Lino It, mitjançant la creació d'un canvas sobre un tema de Matemàtiques del segon cicle d'Educació Primària, en concret, sobre les formes planes i les seues classificacions. Anem a estructurar-ho en quatre parts diferents, que les diferenciarem mitjançant els quatre títols corresponents:
  1. Abans de començar...: on farem una xicoteta introducció al tem.
  2. Activitats: ací exposarem les diverses activitats sobre les formes plane.
  3. Solucions i problemes: resolució de les activitats i possibles dificultats que es poden trobar els xiquets a l'hora de fer els exercicis.
  4. Recursos: fonts necessàries per fer les activitats (vídeos, enllaços, documents teórics...)
1er: Anar a la pàgina principal de Lino it

Posem al cercador de Google la paraula "linoit".

Quan isquen els resultats punxem a la primera pàgina que ix:

http://en.linoit.com/


2on: Iniciar sessió 

Una vegada estem a la pàgina principal, hem d'iniciar la sessió

Per fer-ho, hem de punxar a una de les dues opcions que tenim a la part dreta de dalt de la pàgina d'inici, que apareixen marcades en roig a la imatge de la dreta: Sign up o Login. A continuació expliquem a quin hem de punxar en cada cas.

SI NO TENIM UN COMPTE CREAT:

En aquest cas, hem de punxar a l'opció Sign up, i ens apareixerà la següent imatge: 

Hem d'omplir els requadres amb la informació necessària. 

1) Usarname: per a posar el nostre nom d'usuari 

2) Password: elegim la nostra contrassenya per al compte

3) Email Address: escrivim el nostre compte de correu electrònic

A continuació marquem la casella on posa "Accept our Terms of Use", i li donem al botó blau de Sign up. Ja està creat el nostre compte!

SI JA TENIM UN COMPTE CREAT:

Alsehores, hem de seleccionar l'opció Login, i omplir també els buits amb les nostres dades del compte. 

1) Username: posem el nostre nom d'usuari 
2) Password: introduïm la nostra contrassenya 

Seguidament punxem al botó blau de Login i... Ja estem preparats per a crear el nostre suro virtual!

3er: Començar a fer els nostres canvas amb Lino It

Quan ja hem iniciat la sessió amb el nostre compte, anem a la nostra pàgina principal (My Page).

Ací, hem de punxar a la part de dalt on posa Create a new canvas (imatge de l'esquerra), per començar a fer la nostra creació. 

Al seleccionar aquesta opció, ens surt la següent finestra, que hem d'omplir i modificar amb les nostres preferències:

1) Name: ací hem de posar el títol del nostre canvas 

2) Background: serveix per a seleccionar el fons del nostre suro. Hi ha quatre opcions: lino, on tenim imatges que simulen un suro real i algun estampat; Recomendations, on apareixen algunes fotografies; Solid colors, que són fons de colors únics; i Upload an image, que és per a pujar una imatge del nostre ordinador. Aquesta última és l'opció que hem elegit per al nostre mural. 

3) Acces to canvas: és per a definir la privacitat del suro. Podem elegir: For my own private use, que no apareix com a públic i no el poden veure altres persones; Show stickies to everyone, que és l'opció que hem marcat i serveix perquè el puguen veure altres usuaris però no editar; i finalment, Everyone may post stickies, que permet que altres persones posen post-its amb comentaris.

Quan ja tinguem tot fet, punxem al botó Create a canvas, i comencem a realitzar el nostre disseny.

Ens apareix el fons que hem elegir totalment buit, i dos requadres a la part dreta de la pàgina: un dalt i l'altre baix. Ara veurem per a què serveixen cadascun d'ells.

El requadre que apareix a la part de baix és el que veiem a l'esquerra, i serveix com a guia per veure com estan distribuits els post-its al nostre suro, ja que aquest té un tamany prou gran i no el podem veure tot d'una a la nostra pantalla. 

El rectangle trasparent que hi ha dins indica quina part del suro estem veient en eixe moment, i el podem desplaçar per veure una altra part.

Quant al requadre de la part de dalt, el podem veure a la dreta, i és el conté totes les opcions per poder modificar la nostra creació. 

Anem a veure-les una per una, i a explicar com funcionen i per a què serveixen.

Les opcions que hem emprat al nostre canvas són les següents: 

1) Inserir Post-it: 

Serveix per a introduïr els post-its al canvas. 

Tan sols hem de punxar sobre qualsevol d'ells (després podrem canviar el color si volem). 

Al seleccionar un, ens surt el requadre que veiem a la dreta. 

Com podem veure, des d'ací introduïm el text, posem les etiquetes que vulguem, modifiquem la grandària i el color del text, i també el color del post-it (si volem). També podem inserir icones (Icon) o posar la data de "caducitat" del post-it (Due Date).

Quan ja estiga list, punxem al requadre xicotet de l'esquina inferior dreta on posa Post per a inserir-ho al suro.

2) Inserir imatges: 

Hem de punxar a l'icona de l'esquerra per a introduïr qualsevol imatge, i ens surt un requadre on hem de punxar a l'opció "Examinar" per a seleccionar la foto del nostre ordinador, com veiem a la dreta. 
 
Com podem observar, a la part de dalt del requadre, una vegada seleccionada la imatge, ens surt una visió prèvia d'aquesta. 

A més, a aquesta opció, tenim la possibilitat d'afegir un comentari junt amb la foto. Tan sols hem de punxar a "Frame" i escriure baix el que vulguem. Les opcions que apareixen a continuació són les mateixes que hem explicat al post-it (etiquetes, font...). 

Només hem de punxar a Post per a insertar-la.

3) Inserir vídeo 

Amb aquesta opció podem posar un vídeo al nostre suro virtual. 

Simplement hem de clicar a l'icona que veiem a l'esquerra, i ens surtirà el requadre negre de la dreta. 

Des d'ací podem punxar a qualsevol dels tres espais web que apareixen (Youtube, Vimeo o Ustream), i cercar els vídeos que ens interesen. 

A continuació haurem de copiar la direcció URL d'aquest, i pegar-la al requadre blanc on posa URL, assenyalat a la imatge.

4) Inserir arxiu

Amb aquesta icona tenim la possibilitat d'afegir arxius al nostre mural. 

Tan sols punxem en ella i ens surt el requadre de la dreta, des d'on hem d'elegir l'arxiu que volem inserir des del nostre ordinador (Examinar). 

A més, com veiem, tenim l'opció d'afegir un comentari, com a l'opció d'inserir imatges.

Les altres opcions són iguals que als post-its: Tag per a posar etiquetes; Font per a modificar el color i la grandària del text; i Due Date per a posar una data de caducitat de l'arxiu.

5) Inserir Post-it transparent 

Ens permet introduïr post-its sese cap color, és a dir, post-it transparents. 

Aquesta opció la podem emprar, per exemple, per a posar títols que no vulguem que tinguen fons de color. 

Al cas del canvas realitzat per a aquesta pràctica, hem dividit aquest en quatre "zones", i a cadascuna l'hem posat un subtítol amb un post-it transparent per identificar eixes parts: "Abans de començar"; "Activitats"; "Solucions i problemes"; i "Recursos".

A la imatge de la dreta podem veure les opcions que tenim al post-it transparent.

COM MODIFICAR LES INSERCIONS?

Una vegada hem introduït els nostres post-its, imatges, arxius i/o vídeos, podem modificar-los amb les diferents opcions que apareixen a aquestos. Les veiem a continuació:  

(1) Permet girar els diferents elements.
(2) Edit: serveix per a editar l'element.
(3) Set due date: per posar una data de venciment. Se'ns envia un correu per recordar-ho.
(4) Send this sticky: per enviar-ho per correu electrònic.
(5) Copy to another canvas: permet copiar l'element per a posar-ho a altres canas.
(6) Peel off: serveix per a eliminar l'element.

Les opcions de modificació, són iguals per a tots els elements que inserim. A més, per a superposar els post-its o qualsevol dels altres elements, només hem de punxar sobre ells.

COM INSERIR EL NOSTRE LINO IT EN EL BLOG?

Tornant al requadre que apareix a la part de dalt del nostre suro que ja hem estat veient, és des d'ací on tenim l'opció per poder inserir el nostre canvas al blog.

Com podem veure a la imatge de l'esquerra, a l'esquina superior dreta tenim quatre icones xicotetes, de les quals hem de punxar a la de la "i" de "info". Alsehores, a la part de dalt del canvas, ix un requadre on hi ha 3 opcions diferents, com veiem a la següent imatge:
Seleccionem i copiem el codi on posa Embed lino, que és el que ens fa falta pegar al nostre blog per inserir el canvas. 

L'opció URL és per a copiar la direcció web, és a dir, és l'enllaç que ens envia al nostre suro directament. Se'l podem enviar a qui vulguem perquè veja el nostre treball fet.

QUIN ÉS EL RESULTAT?

A continuació podem veure com ha quedat el nostre canvas o suro virtual sobre les formes planes de l'àrea de Matemàtiques, creat amb la ferramenta Lino It:


Seguidament, podem veure'l en tan sols un colp de vista:


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUÈ MÉS TROBEM A LINO IT?

Seguint amb el requadre principal on es troben els elements a inserir, anem a veure quines altres opcions trobem ací. 

Si punxem a l'icona, ens envia a altra finestra on es mostren els nostres canvas creats i públics, com la que veiem a la dreta.
Si punxem al títol, s'obri un requadre (com el de la imatge de l'esquerra) on podem modificar algunes opcions del canvas o eliminar-ho.

Podem: modificar el títol, canviar el fons del canvas, elegir altra opció de privacitat... 

Quan estiguen tots els canvis realitzats no hem d'oblidar punxar al botó de Save, situat a la part de baix. A més, si volem podem esborrar el nostre suro. Simplement, hem de punxar al botó de Delete this canvas que apareix al final del requadre.

Si punxem a l'icona xicoteta redona que té un interrogant (Help), anem directament a altra finestra de Lino It on hi ha moltes opcions d'ajuda per entendre millor el funcionament d'aquesta ferramenta. L'inconvenient és que està en anglés. 

Amb l'última icona (Logout), el que fem és tancar la nostra sessió:

L'icona de la "i", com ja hem dit, és per a copiar els diferents codis (imatge de la dreta).


Finalment, si seleccionem la primera icona de la caseta (My Page), tornem a la nostra pàgina principal, que és d'on hem iniciat tota la nostra tasca per a fer la pràctica i també l'explicació.

Ací, a la part de dalt tenim una barra groga on es troben els diferents apartats:





1) My Page 

Des d'ací tenim quasi totes les opcions:

1) My Canvases

2) Updated Canvases

3) Tasks

4) My Groups

5) Public Canvases

6) Recently Seen Canvases


2) My Canvases 

Ací apareixen els nostres suros creats.

Podem veure la publicitat de cadascú d'ells (Acces to canvas); si hem elegit o no l'opció de que ens avisen quan altra persona fique un post-it al nostre canvas; i si hem elegit o no que isca en Public Canvases.


3) My Groups 

Ací surten els nostres grups creats (si tenim).

També tenim l'opció per crear-ne un.


4) Favorites 

A aquest apartat ixen aquells canvas o suros que nosaltres tinguem com a favorits.




5) Tasks 

A l'opció de Tasks podem veure les nostres programacions (si és que tenim), és a dir, aquelles tasques que tenim programades per a hui (Today), per a demà (Tomorrow) o en un futur (Future).



6) Trash

A aquesta última opció ens surten, en ordre, tots els elements o sticks que hem emprat en cadascú dels nostres canvas, des de la nostra subscripció a Lino It.

Com podem veure a la imatge de la dreta, ixen tots els post-its, imatges, vídeos i arxius que hem emprat per a fer la nostra pràctica.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PER A AMPLIAR...

Podem veure tot el que hem explicat anteriorment, al següent vídeo tutorial de Youtube:


Com podem veure al vídeo, s'explica des del principi i de manera molt senzilla com funciona Lino It. Des de com hem de registrar-nos, fins com emprar cadascú dels elements d'inserció per al nostre suro. És una bona forma d'aprendre millor com funciona aquesta eina, ja que a la vegada que ens explica pas a pas com funciona tot, el veiem en vídeo, que sempre és millor que simplement amb imatges.

Pel contrari, si volem un tutroial més curt, per aprendre ràpidament les ferramentes bàsiques necessàries per a crear el nostre suro virtual, tan sols hem de punxar ací. Veiem amb imatges i text les explicacions més bàsiques dels diferents elements, així com els pasos per crear-ne el compte i altres opcions de la barra superior.

D'altra banda, hem trobat una guia sobre algunes funcionalitats destacables de la ferramenta que te com a títol "Introducción a Lino It", i va ser escrit pel Centre de Serveis d'Informàtica i Xarxes de Comunicacions fa 2 anys. Ací s'explica què és Lino It; com accedir amb i sense registre; algunes funcionalitats bàsiques de l'eina, com ara: creació no nous canvas, inserir sticks o elements (públics o provats), enviar-los per email, etc; també s'explica com crear el canvas; i, finalment, com inserir-ho a un blog de Wordpress.

Finalment, posem una presentació de Slideshare molt completa sobre l'eina de Lino It:


A la presentació podem veure: les diferents utilitats que té la ferramenta, és a dir, els usos que podem donar als nostres canvas; algunes indicacions bàsiques i molt breus sobre com funciona (els pasos que hem de seguir); els continguts o elements que trobem i que podem emprar per al nostre suro; alguns usos didàctics que podem donar-li al canvas; i alguns exemples visuals de canvas fets per alguns usuaris. A més, també han introduït un vídeo de Youtube sobre com inserir i modificar les principals eines.

Quant als usos educatius, a continuació parlarem amb més profunditat sobre ells.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Experiència personal i aplicació a l'aula

En primer lloc, la meua experiència personal amb Lino It ha sigut totalment possitiva en tots els aspectes. 

M'ha paregut una eina molt fàcil d'emprar, i sense cap dificultat aparent. Pense que això també és degut a que no té molts elements per inserir al suro, per la qual cosa la seua utilització es torna més senzilla per als usuaris. No obstant, també potser que el fet de que no tinga moltes opcions siga un inconvenient o un punt negatiu per algunes persones, ja que poden pensar que és massa senzill. 

A més, quant a aspectes negatius que m'he trobat en la realització del meu canvas, he de dir que tan sols he trobat un: la grandària tant dels elements, com del text. I és que aquesta eina no té l'opció de poder agrandar els post-its, imatges o qualsevol altre element i, a més, hi ha molt poques opcions de grandària del text, i la més gran pense que es queda xicoteta en un fons tan gran com és el del canvas. No obstant, tampoc crec que siga molt rellevant. 

En segon lloc, i fent referència a l'aplicació a l'aula d'aquesta ferramenta 2.0, considere que tenim moltes i variades opcions en relació amb la seua utilització a l'àmbit educatiu.

La nostra tarea docent, a vegades, potser complicada a l'hora de captar l'atenció dels nostres alumnes. Per això, amb l'intenció de donar-li un gir tecnològic a la nostra forma d'ensenyar, podem introduïr a la nostra metodologia diverses ferramentes 2.0, com és el cas de Lino It.

Es tracta d'una eina fàcil d'emprar, accesible i, a més gratuïta, pel que no ens resultarà difícil emprar-la amb aquesta finalitat. A més, ens permet interactuar de manera directa amb els alumnes, i donar-los la oportunitat d'autoaprendre. 

Com exemple pràctic d'ús amb finalitat didàctica, podem proposar la nostra pròpia creació que hem fet per a aquesta pràctica, on hem emprat el canvas amb amb estructura similar a una Webquest (eina estudiada al tema 9), on apareixen elements comuns com: abans de començar...(introducció ), i activitats i recursos (que seria el procés). 

Finalment, altres exemples d'ús didàctic de Lino It poden ser: com a tauler d'anuncis; com a mural temàtic on els alumnes poden posar recursos que troben a la web o opinions personals; com a espai de publicació d'idees o propostes; per a organitzar activitats dins o fora de l'aula, és a dir, com a planning; com a agenda o calendari on posar les dades de les activitats extraescolars, tasques a fer, etc; com a mural amb fotografies de excursions fetes o comentaris i dibuixos sobre dies festius (el dia de la pau, nadal, la pasqua, etc.).

No hay comentarios:

Publicar un comentario